آزمون ALES
تحت عنوان امتحان ورودي تحصيلات تكميلي)کارشناسی ارشد و دکترا) بوده و امتياز آن جهت ورود به دوره هاي تحصيلات تكميلي و موارد مشابه از قبيل دورههاي تخصصي و پذيرش مربي در دانشگاهها و … در تركيه مورد نياز ميباشد. امتياز بدست آمده در اين آزمون بوسيله برگه نتايج آزمونALES به متقاضيان اعلام ميشود و در مواقع لزوم توسط متقاضيان به موسسات مربوطه ارائه ميگردد.
– آزمون ALES، سالانه دوبار توسط مركز گزينش و جابجايي دانشجوي تركيه (ÖSYM) در ماههای ( May اواخر ارديبهشت) و December )اواسط آذر( در ترکیه برگزار ميشود. اين آزمون يك امتحان استعدادسنجي شامل ۲ بخش رقمي Quantitative) يا (Sayisal و كلامي Verbal) يا (Sözel است و هدف از آن، سنجش توانايي متقاضيان در زمينههاي كلامي، رقمي و تفكر منطقي ميباشد كه بر ميزان موفقيت آنان در طي تحصيلات تكميلي مي تواند تاثير گذار باشد. بدين ترتيب، سوالات اين آزمون در جهت سنجش ميزان معلومات افراد در رشته تحصيلي تخصصي آنها نميباشد. سؤالات به گونهاي طراحي مي شوند كه فارغ التحصيلان رشته هاي مختلف دانشگاهي قادر به پاسخ دادن به آنها باشند. طبیعتا رقابت در آزمون و نتایج آن نسبت به رشته های مختلف متفاوت می باشد.
حداقل امتیاز برای آلس ۵۰ برای رشته های مهندسی و فقط از بخش ریاضی فیزیک وهوش می باشد و برای رشته های غیر مهندسی علاوه بر بخش ریاضی و هوش می بایست قسمت کلامی هم ژاسخ داده شود که در مجموع نمره حداقل ۵۰ میباشد. البته شایان ذکر است نمرات بالاتر شانس بیشتر در قبولی دارند.
تمام كسانيكه در سال آخر دوره کارشناسی، کارشناسی ارشد و دکترا مشغول به تحصيل هستند و نيز دارندگان مدارك کارشناسی، کارشناسی ارشد و دكترا ميتوانند در آزمون ALES شركت نمايند. آزمون ALES در مراكز دانشگاهي ۸۱ شهر تركيه برگزار ميگردد. نتايج آزمون ALES از تاريخ برگزاري آزمون به مدت دو سال اعتبار خواهد داشت.
کسانی که فارغ التحصیل رشته های فنی و مهندسی هستند و به عبارتی در ترکیه علوم فنی گفته می شود باید به پاسخگویی سئوالات ریاضی و هوش خود توجه نمایند و از آن نمره بیاورند. البته داشتن نمره خاص مطرح نبوده و هر رشته ای برای خود امتیازی را می طلبد که از سوی دانشگاه هنگام ثبت نام در سایت آنها گذاشته شده و اعلام می شود. به طور مثال برای رشته های عمران و معماری و دیگر شاخه های مهندسی داشتن نمره ۵۵ به بالا در دانشگاههای مختلف شرط بوده و در دانشگاه خاورمیانه این مقدار به ۷۰ میرسد. افرادی که فارغ التحصیل رشته های علوم انسانی- هنر و تربیت بدنی هستند می بایستی به نمره زبان خود بیشتر اهمیت بدهند. زیرا ضریب این سئوالات برای آنان اهمیت بسزایی دارد. در واقع میشود چنین استنتاج کرد که ضریب سئوالات ریاضی برای رشته های فنی-مهندسی بیشتر از زبان بوده و برعکس آن ضریب نمره سئوالات زبان برای رشته های علوم انسانی بیشتر اهمیت دارد. ناگفته پیداست که در رشته های تربیت بدنی و هنر علاوه از آزمون اصلی یعنی آلس، امتحان عملی نیز در حیطه تخصص وجود دارد.
افرادی که ابتدای امر آشنایی به زبان ترکی استانبولی ندارند، می توانند به جای امتحان آلس در آزمون جی. آر.ایی در بخش جنرال شرکت نمایند و نمره لازمه را بیاورند. زیرا این آزمون به صورت انگلیسی بوده و برگزار کننده آن در ایران سازمان سنجش می باشد که می توانید از سایت آن زمان برگزاری و نحوه ثبت نام را جویا شوید. سئوالات آلس تماماً ترکی استانبولی است و افرادی که به سئوالات ترکی (زبان)پاسخ نداده باشند با کسب و داشتن مدرک دیپلم تومر می توانند این نقیصه را رفع نمایند.